Bugün sizlere Denizli Anadolu Kadınları Halk Müziği Topluluğundan ve yöneticisi müzik öğretmeni
Kadriye Kaymak ‘ tan bahsetmek istiyorum. Kadriye hanım emekli bir müzik öğretmeni. Bir öğretmen doğru ama 10 parmağında 10 marifet olan bir öğretmen. Kadriye hocamı ve yaptıklarını görünce öğretmen nedir, etrafını nasıl aydınlatır tekrar anlıyorum.
2023 yılında Kültür Bakanlığı Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı, yerel halk müziği dalında ses sanatçısı olarak kabul etti. Öğretmen olarak çalıştırdığı pek çok halk müziği korosu var. Ancak Anadolu Kadınları Halk Müziği Topluluğu bir başka. Mesleği müzik olmayan ancak yüreği müzikle atan kadınlarımızı buluşturup bir müzik topluluğu oluşturuyor ve birlikte harikalar yaratıyorlar.
Bir gün provalarını izleyip bir program kaydı aldım ve topluluktaki ahenk, disiplin ve ortaya çıkan güzelliği görünce Kadriye hocamın çok büyük bir öğretmen olduğuna şahit oldum. Benim için unutulmaz anılardandı. Program linkini aşağıda verdim.
Kadriye hocamla yollarımız bu yaz yine kesişti. Acıpayam ve Çevresi Eğitim Derneği bursiyer öğrencileri bir haftalık egitim kampına götürdü. Kadriye hocam ve ben sorumlu hocalık görevi yaptık. Öğrencilere her akşam bilimsel aktiviteler yaptık, seminerler verdik. Mühendis, iş adamı konuşmacılardan sonra sazı Kadriye hocam eline aldı ve bizler, öğrenciler hepimiz onun ışığından faydalandik. Tabii bizlerin seminerleri hep onun gölgesinde kaldı. Nasıl kalmasın, hem türküyü söyledi, hem hikayesini anlattı, hem oyununu gençlere öğretti. O çekingen, utanan gençleri bülbüle çevirdi. O günlerde harmandalı ve diğer oyunları kendisinden öğrenmeyen kalmadı. Kampta sanat dünyasının, kültür insanlarının ne kadar önemli bir misyon üstlendiklerini Kadriye hocam sayesinde bir kez daha gördüm.
Acıpayam Alaattin köyümüzden olan Kadriye hocam Acıpayam’ ın şivesini, ağzını, kültürünü çok iyi biliyor, Acıpayam’ ın sanat damarını, halk müziğinde ülkemizde çok önemli bir noktada olduğunu bizlere tekrar hatırlatıyor. Acıpayam ve çevresinin müziği tüm Anadolu’yu besler desem kimler inanır ve bu konuyu kimler bilir bilmiyorum. Bir gün bu konuyu ayrıca konuşuruz.
Denizli’de farklı etkinliklerde Anadolu Kadınları Halk Müziği Topluluğunu mutlaka takip edin. Anlattiklarımın eksiği olup fazlasının olmadığını göreceksiniz. Denizli’de unutulmaya yüz tutmuş kına havalarını tek tek bulup çıkardı Kadriye hocam. Sadece bu proje bile Anadolu’nun kalbine iner.
Kadriye Kaymak hocamın ve güzel grubunun sanatına, yüreğine sağlık.Anadolu türkülerine yeniden can veriyorlar, unutulmamasını sağlıyorlar, sanatın, kültürün halka inmesini sağlıyorlar. Çok büyük ve önemli bir iş yapıyorlar. Emeklerine, sanatlarına, yüreklerine sağlık. Kadriye hocam siz hep varolun, sağolun Denizli ve ülkemiz sizinle gurur duyuyor.
Doç.Dr. Devrim Alkaya
İnsaat Yük. Müh. & Kamu Yöneticisi